esmaspäev, 19. oktoober 2015

Tänupüha

Esmaspäeval, 12.10 oli Tänupüha (Thanksgiving Day). Tegemist siis iidse tavaga, kus tänatakse ja õnnistatakse põllumeeste saake ja premeeritakse ennast meeletu söögihunnikuga, põhiroaks kalkun, mis küpsetatakse ahjus miski täidisega. Tegemist peamiselt Kanada ja Ameerika pühaga. Kanadas tähistatakse seda oktoobri teisel esmaspäeval, seega, üks lisa vabapäev ja kui oled kuskil töötajana hingekirjas siis palk ka jookseb.
Kuna meil miskeid plaane ei olnud siis olime kutsutud õhtusöögile meie elutuppa :). Hommikul tõi Doug kalkuni, mida Katre aitas täis toppida, mida ta seal täpsemalt toppis, seda ta öelda ei osanud :D. Lisaks pakuti meile kartuliputru, punast hautatud kapsast, keedetud (marineeritud) peti, ahjukartulit, toorsalatit, pohlamoosi, isetehtud sepikut, ahjukartilit, miskit õunakoogi laadset asja, millele käis peale vahukoor, mis oli valmistatud miskist pulbrist ja piimast.
Punane peet ja kapsas pidavat olema Taanipärane toit, ülejäänud kuulus traditsioonilise Tänupüha lauale. Peategelane kalkun ise oli suts alamaistetatud, muidu hea, kartulipuder oli kartuli tükkidega, ei teagi, kas siin käibki asi nii või oli asi kokas:). Muu oli kõik tavaline, va see vahukoor, mida enne mainisin, Katrele see vahukoor igatahes üldse kohe ei olnud mokka mööda. 
Et peolauda rahvusvaheliselt veelgi mitmekesistada, tegi Katre jõhvika-toorjuustu koogi. Kusjuures jõhvikas on samuti tähtsal kohal tänupüha laual.

Kokkuvõttes võiks selle ürituse kohta öelda, et see on eelsoojendus suurele jõulusöömale, ainuke erinevus, et kinke ei tehta :)

Pühadega siin üldse selline lugu, et iga kuu pidi vähemalt üks olema, tore, saab hulgaliselt pühitseda. 









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar